Start

 Gezelschapsspelen

 Klootschieten

 Zeskampspelen

 Beugelgolf / Boerengolf

 Voetbeugelgolf

 Vogelschieten Binnen

 Vogelschieten Buiten

 Kaart Schieten

 Vlearmoesschieten

 Bouncebal

 Platte Schijvenspel

 Kubb

 Bingospel

 Prijzen

 Contact


Kubb
Kubb is een middeleeuws gezelschapsspel uit Zweden. Het spel is sinds de herontdekking van een paar jaar geleden weer erg populair geworden. Er zijn tegenwoordig zelfs officiele wereldkampioenschappen voor Kubb.

Kubb is spel dat buiten wordt gespeeld door 2 tot 12 personen. Het spel wordt gespeeld op een veld van minimaal 4 meter bij 6 meter en maximaal 5 meter bij 10 meter.
De grootte van het speelveld is afhankelijk van het aantal spelers en het niveau van de spelers. Het beste kan gespeeld worden op een vlak speelveld. Het kan worden gespeeld op bijvoorbeeld gras, maar ook op het strand.

KubbOnderdelen
* 10 Kubbs 7x7x15 cm (lengte x breedte x hoogte)
* 1 Koning 9x9x30 cm (lengte x breedte x hoogte)
* 6 Werpstokken 30 cm (lengte) & 4,4 cm (diameter)
* 4 Afbakenstokken 30 cm (lengte)
* Afzetlint (om het veld uit te zetten)

Kubb OnderdelenOpstelling
Baken het veld af door op iedere hoek een afbakenstok in de grond te drukken. De spelers worden verdeeld in twee teams. Beide teams staan achter hun basislijn en stellen hun Kubbs op op de lijn.
De koning dient in het midden van het veld te worden geplaatst.

Kubb SpeelveldSpelregels
Verdeel de groep is twee teams. Het team dat mag beginnen verdeelt de werpstokken onder elkaar. Zij moeten achter hun basislijn gaan staan en proberen de Kubbs van de tegenstander om te gooien.
Als het is gelukt om één of meerdere Kubbs van de tegenstander te raken, dan moet de tegenstander de omgevallen Kubbs over de middellijn (in de helft van de tegenstander) gooien. Deze Kubbs moeten rechtop worden gezet. Lukt het niet om de Kubb in het veld van de tegenstander te gooien na twee keer worpen, dan mag de tegenstander zelf kiezen waar hij de Kubb neerzet.
Nadat het team alle werpstokken geworpen heeft, mag de tegenstander de werpstokken werpen. Deze probeert ook om de Kubbs van de tegenstander om te gooien.
Als er een team aan de beurt is die nog Kubbs van de tegenstander in het veld heeft liggen, dan mogen de werpers achter deze Kubbs gaan staan in plaats van achter de basislijn.

Als alle Kubbs van de tegenstander zijn omgegooid, dan moet het team proberen de koning om te gooien. Als dit lukt, dan heeft het team gewonnen.

Overige regels:
* Kubbs en werpstokken mogen alleen onderhands en rechtuit worden gegooid.
* Je mag alleen de koning omgooien als je achter de basislijn staat.
* Een kubb die omgegooid is en weer overeind komt telt als gevallen.
* Bij het gooien moeten beide voeten achter de basislijn of achter de achterste kubb en binnen de zijlijnen blijven staan.
* Als het team niet hoeft te werpen, dient het team twee meter achteruit te gaan voor de veiligheid.
* Een team dat per ongeluk de koning omgooit heeft meteen verloren.
* Een eigen kubb die per ongeluk is omgegooid of is omgelopen, wordt als treffer voor de tegenstander geteld.

Bij het huren van een spel ontvangt u ook de spelregels!
Elk spel die u huurt is op eigen risico.